खाना पकाउनका देखि लिएर अन्य विभिन्न प्रयोजनका
लागि ग्यासहरूको प्रयोग दिन प्रतिदिन वृध्दि भएको पाइन्छ । यसको सहि ढंगले प्रयोग
नगर्दा ठूलो दुर्घटना पनि निम्त्याउन सक्छ । उदाहरणा वीरगन्जको सुपर ग्यास
उद्योगमा ठूलो आगलागी ग्यास अति प्रज्वलनशील पदार्थ भएकाले प्रयोगमा सावधानी
अपनाउन जरुरी छ ।
ग्यास दुर्घटना बच्न
उपायहरू
|
|
१
|
नेपाल गुणस्तर चिह्न अंकित रेगुलेटर मात्र
प्रयोग गर्नुपर्दछ । नेपालमा अन्य देशबाट ल्याएका भित्रिरहेका गुणस्तरहीन
रेगुलेटर बिक्रीमा सरकारले पनि बन्देज लगाउन आवश्यक छ ।
|
२
|
कहिल्यै पनि कुच्चिए र म्याद नाघेको ग्यास
सिलिन्डर प्रयोग गर्नुहुँदैन । प्रत्येक १० वर्षमा सिलिन्डरको टेस्ट गरी छाप
लगाइएको हुन्छ ।
|
३
|
प्लास्टिकका ग्यास पाइपहरू
सस्तो हुने भएकाले धेरैले प्रयोग गर्ने गरेको पनि पाइन्छ । ग्यासमा प्लास्टिकको
नभई रबरको पाइप प्रयोग गर्नुपर्दछ । यो बलियो, छिटो नजल्ने ख मुसालगायतले नकाटोस्। यस्तो पाइप
प्रत्येक दुई वर्षमा परिवर्तन गर्न आवश्यक छ ।
|
४
|
घरानामा व्यावसायिक घरानाहरूमा अत्यधिक रूपमा
ग्यास खपत हुने भएकाले सम्भावित घटनालाई कम गर्नका लागि अक्सिजन र ग्यास
ब्यालेन्स गरेर मात्र प्रयोग गर्नुपर्दछ ।
|
५
|
घरमा खाना पकाउँदा झ्याल, ढोका खुला राख्नुपर्छ । ग्यास प्रयोग गर्ने मानिसले
एप्रोन वा सुतीको कपडा प्रयोग गर्दा राम्रो हुन्छ ।
|
६
|
८–१०
रुपैयाँमा नै बजारमा सेफ्टी क्याप सधैँ भान्सामा राख्नुपर्छ । ग्यास लिकेज
हुनेलगायतका समस्या आउँदा यसको भूमिका निकै ठूलो हुन्छ ।
|
७
|
ग्यास खरिद गर्दा निम्न
कुरामा ध्यान दिनुपर्दछ ।
·
विक्रेता प्रमाणीकरण गरिएको कम्पनीको
·
आधिकारिक डिलर
·
फायरफाइटिङ, तराजु मेसिन अनिवार्य भएको डिलरबाट ग्यास किन्दा जोखिम कम हुन्छ
।
|
८
|
चुलो सिलिन्डरभन्दा माथि राख्ने ।
सिलिन्डर घोप्ट्याएर ग्यास प्रयोग गर्नु
हुँदैन ।
|
९
|
रेगुलेटर अफ गरिसकेपछि
मात्र चुलो अफ गर्नुपर्छ । घरबाहिर निस्कँदा रेगुलेटर निकाली सेफ्टी क्याप
लगाउने बानी गर्नुपर्छ
|
No comments:
Post a Comment